161214-Uutiskirje-banner2
 
EMN_seminaari_2018

11.10 järjestimme kansallisen seminaarimme otsikolla Yksin tulleiden alaikäisten kotoutuminen ja osallisuus Hotelli Presidentissä Helsingissä. Seminaariin osallistui paikan päällä 200 henkilöä ja suoralla videolähetyksellä oli yli 300 näyttökertaa, joten aihe kiinnosti laajasti eri toimijoita.


Aihetta käsittelevä  EMN-tutkimus, jossa tarkastellaan eri EU-maiden käytäntöjä, valmistui kesällä 2018. Suomen kansallisessa raportissa todetaan, että suurin osa Suomeen yksin tulevista alaikäisistä on turvapaikanhakijoita. Vuonna 2015 yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä nousi ennätyslukemiin. Sittemmin alaikäisten hakijoiden määrä on ollut selvässä laskussa, mutta siitä huolimatta yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen liittyvät haasteet herättävät edelleen aiheellista huolta. Esimerkiksi alaikäisten asumisyksiköstä ja kunnasta toiseen siirtelyn on nähty haittaavan heidän hyvinvointiaan ja kotoutumisen etenemistä. Lapset itse taas ovat kokeneet olosuhteiden pysyvyyden sekä oman osallisuutensa erityisen tärkeiksi.

Seminaarissa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluja liittyen juuri yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen ja osallisuuteen Suomessa ja Euroopassa.


Voit tutustua yhteenvetoon, esityksiin ja videoihin tilaisuudesta tästä linkistäEMN-rekisteriselosteet