EMN-Yleista¦ê

EMN-blogi

Suomen EMN-yhteyspiste pitää blogia, jossa tuomme esiin vaikutteita esim. tapahtumista joihin olemme osallistuneet tai asioista, jotka koskevat tutkimusaiheitamme.
17.11.2014 19.57

EU: 15 vuotta kehitystä vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeksi

Vuonna 1999 Tampereella järjestetty Eurooppa-neuvoston kokous oli merkkipaalu EU:n oikeus- ja sisäasioiden kehityksessä. Päätelmien pohjalta lähdettiin kehittämään muun muassa yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää, poliisi- ja oikeusviranomaisten yhteistyötä ja rikostorjuntaa.

Tre 4 5112014

 

Euroopan komissio järjesti 4.-5.11.2014 Tampereella juhlakonferenssin, jossa luotiin silmäys kuluneisiin 15 vuoteen ja pohdittiin EU:n nykytilaa ja tulevaisuutta. Juhlakonferenssiin osallistui jäsenvaltioiden ja sidosryhmien edustajia yli 20 maasta. Osallistujissa oli myös alkuperäisiä Tampereen kokouksen osallistujia, mukaan lukien vuoden 1999 kokouksen puheenjohtajana toiminut pääministeri Paavo Lipponen.

 

Ensimmäisenä konferenssipäivänä järjestettiin korkean tason keskustelutilaisuus. Komissaari Cecilia Malmström käsitteli omassa puheenvuorossaan EU:n oikeus- ja sisäasioiden nykytilaa ja tulevaisuutta ollessaan siirtymässä sisäasioiden komissaarin tehtävistä talouskomissaariksi. Muissa puheenvuoroissa pohdittiin, kuinka pitkälle Tampereen päätelmien toteuttamisessa on päästy ja kuinka kehitystä yhteiseksi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeksi voitaisiin jatkaa. Puheenvuorojen päätteeksi järjestettiin paneelikeskustelu, johon myös yleisö sai osallistua kysymyksin. Toisena päivänä järjestettiin kolme samanaikaista seminaaria aiheina maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikka, Euroopan oikeusalue sekä EU:n sisäinen turvallisuus ja rajavalvonta.

 

Monissa puheenvuoroissa korostettiin Tampereen päätelmien merkitystä kuluneiden vuosien EU-politiikan kehityksen askelmerkkeinä. Useat puhujat myös peilasivat Tampereen päätelmien relevanssia EU:n nykyhetken haasteisiin: todettiin, että 15 vuotta sitten solmitut päätelmät ovat vieläkin ajankohtaisia ja niihin voidaan sitoutua edelleen.


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi