EMN-Yleista¦ê

Kutsu


Euroopan muuttoliikeverkoston


kansallinen seminaari


Yksintulleiden alaikäisten kotoutuminen ja osallisuus

 

 


Arvoisa vastaanottaja,

 

Tervetuloa Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) Suomen kansalliseen seminaariin 11.10.2018.

Rekisteröinti alkaa klo. 08:15 ja seminaari päättyy klo. 16:15.

 

Tilaisuus järjestetään Hotelli Presidentin auditoriossa osoitteessa: Eteläinen rautatienkatu 4, 00100 HELSINKI

 

(Saapumisohjeet)

 

Lokakuussa järjestettävän kansallisen seminaarimme otsikkona on Yksin tulleiden alaikäisten kotoutuminen ja osallisuus. Asiaa käsittelevä EU:n jäsenvaltioiden välinen EMN-vertailuraportti valmistui kesällä 2018. Suurin osa Suomeen yksin tulevista alaikäisistä on turvapaikanhakijoita. Vuonna 2015 yksin tulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrä nousi ennätyslukemiin. Sittemmin alaikäisten hakijoiden määrä on ollut selvässä laskussa, mutta siitä huolimatta yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen liittyvät haasteet herättävät edelleen aiheellista huolta. Esimerkiksi alaikäisten asumisyksiköstä ja kunnasta toiseen siirtelyn on nähty haittaavan heidän hyvinvointiaan ja kotoutumisen etenemistä. Lapset itse taas ovat kokeneet olosuhteiden pysyvyyden sekä oman osallisuutensa erityisen tärkeiksi. Seminaarissa kuullaankin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja keskusteluja liittyen juuri yksin tulleiden alaikäisten kotoutumiseen ja osallisuuteen Suomessa ja Euroopassa. Seminaarin avaa työ- ja elinkeinoministeriön maahanmuuttojohtaja Sonja Hämäläinen, jonka jälkeen seuraa Euroopan komission Magnus Oviliuksen säilöönoton ja paluun vaihtoehtoja käsittelevä puheenvuoro. ICF:n Norma Rose kertoo yksin tulleista alaikäisistä tehdystä EMN-tutkimuksesta ja Federica Toscano alustaa lasten katoamisen ehkäisemiseen liittyvistä hyvistä käytännöistä. Aamupäivän viimeisessä puheenvuorossa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila keskittyy kotoutumisen ja osallisuuden mahdollisuuksiin. Iltapäivällä lastenpsykiatrian dosentti Jari Sinkkonen alustaa erokokemusten merkityksestä lasten ja nuorten psyykkiselle kehitykselle. SOS-Lapsikylän Mikko Ylisuvanto kertoo järjestön yksin tulleiden alaikäisten kotoutumista, hoivaa ja osallisuutta koskevista kokemuksista. Lopuksi kuulemme vielä TRUST-hankkeen akatemiatutkija Anna-Kaisa Kuusiston näkemyksiä asumisen ratkaisujen ja sosiaalisen tuen merkityksestä kotoutumisessa. Seminaarin päättää EMN:n Suomen yhteyspisteen Johanna Väänäsen ja Jutta Saastamoisen vetämä paneelikeskustelu, jossa käsitellään yksin tulleiden alaikäisten mahdollisuuksia päästä osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan.


Seminaarin päättää EMN:n Suomen yhteyspisteen Johanna Väänäsen ja Jutta Saastamoisen vetämä paneelikeskustelu, jossa käsitellään yksin tulleiden alaikäisten mahdollisuuksia päästä osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan.

 


Seminaari on maksuton ja avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

 

Seminaariohjelma (muutokset mahdollisia)


Seminaariohjelma PDF

 

(Programme in English)

 

(Invitation in English)

 

Seminaarin kielet: suomi ja englanti (tulkkaus suomi-englanti-suomi)

 

Seminaarissa tarjotaan aamukahvit, lounas ja iltapäiväkahvit. Osallistuminen lounastarjoiluun ja mahdolliset erikoisruokavaliot pyydetään merkitsemään ilmoittautumislomakkeeseen

 

Ilmoittautumislomake


Seminaariin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä s-postitse: emn@migri.fi

tai puhelimitse Rafael Bärlund puh: 0295 433 022

 

Tervetuloa!