Siirry sisältöön
Yhteystiedot

Julkaisut

EMN inform: Digitalisation of identity documents and residence permits issued to third country nationals

Uudessa EMN-tietokatsauksessa tarkastellaan maahanmuuttajien henkilöllisyystodistusten ja oleskelulupien digitalisaatiota jäsenmaissa.

Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) uudessa Inform-sarjan raportissa ”Digitalisation of identity documents and residence permits issued to third country nationals” (Kolmansien maiden kansalaisille myönnettävien henkilöllisyystodistusten ja oleskelulupien digitalisointi) kartoitetaan jäsenmaiden kokonaan digitaalisten maahanmuuttoprosessien ja dokumenttien haasteita ja hyötyjä.

21.3.2024

Raportin mukaan suurin osa EMN:n jäsenmaista sekä tarkkailijamaista Georgia ja Ukraina myöntävät tällä hetkellä fyysisiä oleskelulupakortteja, joihin sisältyy biometrisiä tietoja tai digitaalisia elementtejä. Jäsenmaista Italia, Latvia, Liettua, Liettua ja Puola ovat alkaneet myöntää pelkästään digitaalisia oleskelulupia ja henkilöllisyystodistuksia.

Venäjän Ukrainaa vastaan käymän hyökkäyssodan aiheuttama suuri määrä maahantulijoita ja oleskelulupahakemuksia on johtanut monissa jäsenmaissa siirtymiseen digitaalisiin ratkaisuihin. Esimerkiksi Viro reagoi tähän digitalisoimalla tilapäisen suojelun hakemusmenettelyn, mikä helpotti yli 41 000 hakemuksen hallinnollista taakkaa joulukuussa 2022. Myös Liettua onnistui välttämään yli 42 000 fyysisen asiakirjan taakkan kokonaan digitalisoimalla prosessin.

Raportin mukaan digitalisaation etuja ovat olleet muun muassa turvallisuuden parantuminen, resurssisäästöt ja menettelyjen virtaviivaistuminen. Vaikka suurin osa EMN:n jäsenmaista ja tarkkailijamaista luottaa edelleen fyysisiin asiakirjoihin, jotkin maat kuten Suomi ja Saksa ovat aktiivisesti selvittäneet digitaalisia vaihtoehtoja. Suomessa esimerkiksi Rajavartiolaitos(siirryt toiseen palveluun) pilotoi digitaalista matkustusasiakirjaa DTC:tä (Digital Travel Credentials) rajatarkastuksissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla 31. maaliskuuta 2024 saakka yhteistyössä poliisin, Finnairin ja Finavian kanssa.

Raportissa nousi esille myös kokonaan digitaalisiin asiakirjoihin liittyviä erityisiä huolenaiheita, jotka liittyivät mm. kansalaisten digitaitoihin(siirryt toiseen palveluun), mahdollisiin petoksiin tai väärennöksiin ja rajatarkastusjärjestelmien yhteensopivuuteen. Raportoineet EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaat korostivat, että mikäli pelkästään digitaalisia asiakirjoja aiotaan ottaa laajasti käyttöön, on tärkeää varmistaa, että haavoittuvassa asemassa olevia väestöryhmiä ei jätetä ulkopuolelle. EU-maat korostiva myös vararatkaisujen ja yhteisten EU:n standardien tarpeellisuutta.

Linkki julkaisuun: EMN Inform: Digitalisation of identity documents and residence permits issued to third country nationals