Julkaisut
Verkoston keskeisiä tuotteita ovat vuosittaiset maahanmuutto- ja turvapaikkaraportit, teematutkimukset, Inform-tietokatsaukset, ad hoc -kyselyt sekä turvapaikka- ja maahanmuuttosanasto.
Verkkosivuiltamme löytyvät kaikki julkaisut vuodesta 2017 eteenpäin. Vanhemmat julkaisut saat pyytämällä osoitteesta emn@migri.fi. Tutkimuksia ja raportteja julkaistaan toisinaan myös painettuina. Julkaisut ovat saatavilla myös verkoston kansainvälisiltä verkkosivuilta.(siirryt toiseen palveluun)
Tämä tutkimus on yleiskatsaus tilapäisen suojelun soveltamiseen EMN:n jäsenmaissa tammikuusta heinäkuuhun 2023. Tutkimuksessa nostetaan esimerkkejä kohdatuista haasteista ja toteutuneista hyvistä käytännöistä, sekä mahdollisia muutoksia, joita tehtiin tilapäisen suojelun soveltamiseen vuosina 2022-2023. Tutkimuksessa tarkastellaan tilapäistä suojelu saavien oikeudellista asemaa ja rekisteröintiä, pääsyä palveluiden piiriin sekä haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien tukemista.
Tässä EMN:n ja OECD:n yhteisessä Inform-sarjan raportissa analysoidaan muuttoliikediplomatiaa kansainvälisen muuttoliikkeen hallinnan kriittisenä välineenä EMN ja OECD-jäsenmaissa. Raportissa tutkitaan erilaisia käytäntöjä, menettelyjä ja sopimuksia, joita maat käyttävät edistääkseen yhteistyötä muuttoliikekysymyksissä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa.
Tässä raportissa tarkastellaan kansainvälistä suojelua hakevien henkilöiden majoitusjärjestelyjä, hallinnollisia rakenteita, prosesseja ja mekanismeja EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaissa. Siinä keskitytään yksinomaan kansainvälistä suojelua hakevien majoitukseen, poislukien tilapäistä suojelua saavat, kiintiöpakolaiset ja muut aineelliset vastaanottopalvelut kuten ruoka ja vaatteet.
Tässä EMN:n ja OECD:n yhteisessä Inform-tietokatsauksessa kartoitetaan EMN/OECD jäsenmaiden yhteiskuntaorientaatio-ohjelmia ja hankkeita kolmansien maiden kansalaisille. Tietokatsauksessa käydään läpi eri maiden yhteiskuntaorientaation tavoitteita ja kotoutumisvaatimuksia sekä kartoitetaan kunkin maan toimivaltaisia viranomaisia. Raportissa käydään läpi myös kurssien sisältöjen eroja maittain ja vertaillaan parhaita kotoutumisen käytäntöjä.
Tämä Inform-tietokatsaus tarjoaa kattavan yleiskatsauksen EMN:n jäsenmaiden ja Serbian lähestymistavoista muuttoliikkeen ja kehitysyhteistyön väliseen yhteyteen sekä strategisella että operatiivisella tasolla.
Tässä EMN:n ja Punainen Risti EU:n sekä Ruotsin Punaisen Ristin yhteisessä Inform -julkaisussa kartoitetaan, miten eri maat havaitsevat ja tunnistavat kidutuksen ja pahoinpitelyn uhreja kansainvälisen ja tilapäisen suojelun prosesseissa.
Tässä Inform-tietokatsauksessa tunnistetaan keinoja, joilla voidaan varmistaa, että eri paluuta ja uudelleenkotoutumista käsittelevien tahojen toiminta on johdonmukaista sekä kansallisella että EU-tasolla.
Tässä informissa tarkastellaan EMN:n jäsenmaiden ja tarkkailijamaiden lainsäädäntöä ja käytäntöjä liittyen perheenyhdistämishakemuksiin. Siinä tarkastellaan erityisesti perheenyhdistämistä koskevien hakemusten käsittelyä koskevia menettelyjä ja niiden kehitystä huomioiden Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) viimeaikaisen oikeuskäytännön (vuodesta 2017 lähtien).
Informissa tarkastellaan perheenyhdistämisprosessia yleisesti, millaisia asiakirjatodisteita hakijoilta vaaditaan ja millainen prosessi on täysi-ikäisten lasten kanssa tai täysi-ikäisten lasten osalta. Siinä käsitellään myös erilaisia käytäntöjä alaikäisten lasten ja huollettavana olevien aikuisten lasten erityistapausten välillä.
Tässä EMN:n ja OECD:n yhteisessä Inform-sarjan raportissa tarkastellaan kolmansien maiden kansalaisten kotoutumisen seurantamekanismeja EMN-jäsen ja tarkkailijamaissa sekä vertaillaan kunkin maan kansallista lainsäädäntöä. Inform perustuu 25 EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaan toimittamiin tietoihin. Tarkastelu kattaa kotoutumisen eri ulottuvuudet koulutuksesta ja työllisyydestä sosiaaliseen osallisuuteen ja kansalaisvaikuttamiseen.
Vuonna 2017 Euroopan komissio julkaisi tiedonannon lasten suojelusta muuttoliikkeen yhteydessä. Tiedonannossa esitetään toimia EU:n ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajalasten suojelun vahvistamiseksi maahanmuuton kaikissa vaiheissa heidän muuttaessaan EU:hun ja EU:n sisällä. Tässä vertailuraportissa tarkastellaan lasten suojelusta muuttoliikkeen yhteydessä annetun tiedonannon täytäntöönpanon tilannetta EU-jäsenmaissa vuonna 2021-2022.
Tilaa uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat heti tiedon Euroopan muuttoliikeverkoston uusista julkaisuista, tulevista tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.