Siirry sisältöön
Yhteystiedot

Tapahtumat

EMN Suomen webinaarissa pohdittiin miten madaltaa ihmiskaupan uhrien kynnystä ilmoittaa rikoksista

Maanantaina 2.5. pidetyssä Euroopan muuttoliikeverkoston webinaarissa suomalaiset ja kansainväliset ihmiskaupan vastaisen työn asiantuntijat keskustelivat parhaista käytänteistä ihmiskaupan uhrien auttamiseksi.

16.6.2022

Tapahtumassa kuultiin avauspuheenvuorot sisäministeri Krista Mikkoselta ja ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Rothilta. Ministeri Mikkonen kertoi alustuksessaan miten vuonna 2021 on otettu konkreettisia askelia ihmiskaupan vastaisessa työssä Suomessa uuden ihmiskaupan vastaisen toimintaohjelman puitteissa. Hän myös listasi olemassa olevia haasteita, kuten rikosprosessien raskauden, haasteet rikostutkinnassa ja puutteet palveluissa uhreille kuten oikeusapu, tulkkaus ja asuminen. 

Venla Roth taas nosti esille sen, miten paljon ihmiskaupasta edelleen jää piiloon ja miten moni uhri ei edelleenkään uskalla ilmoittautua viranomaisille. Roth arvioi että ihmiskaupan sidoksisuus rikosprosesseihin vaikeuttaa tunnistamista edelleen. Lisätyt resurssit ihmiskaupan työssä ovat olleet suuri edistysaskel, mutta liian moni uhri jää edelleen pimentoon. 

Tapahtumassa esiteltiin myös EMN Suomen kansallinen raportti Kolmansista maista tulleiden ihmiskaupan uhrien havaitseminen, tunnistaminen ja suojeluRaportin esitteli EMN Suomen erityisasiantuntija Jutta Saastamoinen. Lisäksi EMN:n Ranskan yhteyspisteen erityisasiantuntija Tamara Buschek-Chauvel esitteli EMN:n EU-vertailuraportin Third-country national victims of trafficking in human beings: detection, identification and protection tuloksia.
 
Tapahtumassa kuultiin myös ETYJin ihmiskauppa-asiantuntija Oleksandr Kyrylenkon esitys parhaista käytänteistä ihmiskaupan vastaisessa työssä ETYJ-maissa. Esityksessään Kyrylenko arvioi, että yksi suurimpia kynnyskysymyksiä ihmiskaupan tunnistamisessa on se, että uhrien velvoitetaan edelleen monessa maassa tekevän yhteistyötä poliisin kanssa sitoen heidät näin rikostutkintaprosessiin. Kyrylenko nosti esille käytänteitä Kreikasta, Serbiasta, Latviasta ja Ukrainasta.
 
Tapahtumasta on myös laajempi englannin kielinen artikkeli, minkä voi lukea täältä.(siirryt toiseen palveluun)