Julkaisut
Verkoston keskeisiä tuotteita ovat vuosittaiset maahanmuutto- ja turvapaikkaraportit, teematutkimukset, Inform-tietokatsaukset, ad hoc -kyselyt sekä turvapaikka- ja maahanmuuttosanasto.
Verkkosivuiltamme löytyvät kaikki julkaisut vuodesta 2017 eteenpäin. Vanhemmat julkaisut saat pyytämällä osoitteesta emn@migri.fi. Tutkimuksia ja raportteja julkaistaan toisinaan myös painettuina. Julkaisut ovat saatavilla myös verkoston kansainvälisiltä verkkosivuilta.(siirryt toiseen palveluun)
Tässä Inform-tietokatsauksessa tunnistetaan keinoja, joilla voidaan varmistaa, että eri paluuta ja uudelleenkotoutumista käsittelevien tahojen toiminta on johdonmukaista sekä kansallisella että EU-tasolla.
Tässä informissa tarkastellaan EMN:n jäsenmaiden ja tarkkailijamaiden lainsäädäntöä ja käytäntöjä liittyen perheenyhdistämishakemuksiin. Siinä tarkastellaan erityisesti perheenyhdistämistä koskevien hakemusten käsittelyä koskevia menettelyjä ja niiden kehitystä huomioiden Euroopan unionin tuomioistuimen (EUT) sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) viimeaikaisen oikeuskäytännön (vuodesta 2017 lähtien).
Informissa tarkastellaan perheenyhdistämisprosessia yleisesti, millaisia asiakirjatodisteita hakijoilta vaaditaan ja millainen prosessi on täysi-ikäisten lasten kanssa tai täysi-ikäisten lasten osalta. Siinä käsitellään myös erilaisia käytäntöjä alaikäisten lasten ja huollettavana olevien aikuisten lasten erityistapausten välillä.
Tässä EMN:n ja OECD:n yhteisessä Inform-sarjan raportissa tarkastellaan kolmansien maiden kansalaisten kotoutumisen seurantamekanismeja EMN-jäsen ja tarkkailijamaissa sekä vertaillaan kunkin maan kansallista lainsäädäntöä. Inform perustuu 25 EMN:n jäsen- ja tarkkailijamaan toimittamiin tietoihin. Tarkastelu kattaa kotoutumisen eri ulottuvuudet koulutuksesta ja työllisyydestä sosiaaliseen osallisuuteen ja kansalaisvaikuttamiseen.
Vuonna 2017 Euroopan komissio julkaisi tiedonannon lasten suojelusta muuttoliikkeen yhteydessä. Tiedonannossa esitetään toimia EU:n ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajalasten suojelun vahvistamiseksi maahanmuuton kaikissa vaiheissa heidän muuttaessaan EU:hun ja EU:n sisällä. Tässä vertailuraportissa tarkastellaan lasten suojelusta muuttoliikkeen yhteydessä annetun tiedonannon täytäntöönpanon tilannetta EU-jäsenmaissa vuonna 2021-2022.
Vuosittaisen EMN-vertailuraportin ohessa julkaistava tilastoliite, joka sisältää monipuolisia kansallisia ja eurostat-tilastoja maahanmuutto- ja turvapaikka-asioista. Julkaisu on englanninkielinen.
EMN-maiden vuosittaisessa vertailuraportissa esitetään tärkeimmät maahanmuutto- ja turvapaikkapoliittiset
ja lainsäädännölliset tapahtumat ja keskustelut EMN-jäsenmaissa sekä EU:n tasolla kyseisenä vuonna.
Raportti on ainutlaatuisen yleiskatsaus maahanmuutto- ja turvapaikka-asioiden kehityskulkuihin.
Julkaisu on englanninkielinen.
Tämä EMN:n ja OECD:n yhteinen Inform-tietokatsaus keskittyy tilapäistä suojelua saavien työmarkkinaintegraatioon EMN-jäsenmaissa ja EU:n ulkopuolisissa OECD-maissa. Katsauksessa kartoitetaan, kuinka tilapäistä suojelua saavat ovat integroituneet työmarkkinoille eri maissa. Lisäksi tarkastellaan toimenpiteitä, joita työmarkkinaintegraation edistämiseksi on eri maissa tehty.
Vuosittaisen maahanmuutto- ja turvapaikkaraportin yhteydessä julkaistava Euroopan muuttoliikeverkoston tilastokatsaus kokoaa yhteen laajasti Maahanmuuttoviraston, poliisin, Rajavartiolaitoksen, kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) sekä Eurostatin tilastoja maahanmuuton ja paluuasioiden osalta. Julkaisu on saatavilla myös englanniksi ja ruotsiksi.
Julkaisun pysyvä osoite on: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7427-46-0
Huom! Raportti on suomeksi ja englanniksi samassa tiedostossa. Tämä raportti on laaja kokonaiskatsaus maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kehityskulkuihin Suomessa niin lainsäädännön, politiikan kuin myös käytännön osalta vuonna 2023. Raportti sisältää myös monipuolisia tilastoja maahanmuuton eri osa-alueilta.
Julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7427-48-4
Huom! Raportti on englanniksi ja suomeksi samassa tiedostossa. Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022 Eurooppaan on saapunut Ukrainasta suuri määrä sotaa pakenevia. Ukrainan sotaa paenneet ovat Euroopan unionissa oikeutettuja tilapäiseen suojeluun. Euroopan muuttoliikeverkosto käynnisti vuonna 2023 tutkimuksen tarkastellakseen, kuinka tilapäisen suojelun mekanismi toimi vuosi sodan syttymisen jälkeen. Tämä julkaisu on EMN-tutkimuksen Suomen raportti, jossa kuvaillaan tilapäisen suojelun tilannetta Suomessa vuonna 2023.
Pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-7427-45-3
Tilaa uutiskirje
Tilaamalla uutiskirjeen saat heti tiedon Euroopan muuttoliikeverkoston uusista julkaisuista, tulevista tapahtumista ja muista ajankohtaisista asioista suoraan sähköpostiisi.