Siirry sisältöön
Yhteystiedot

Uutiset

Tuplaraportti: Ukrainan sotaa paenneiden majoitus ja palvelut EU-maissa

Euroopan muuttoliikeverkosto on julkaissut kaksi Inform-sarjan katsausta ukrainasta sotaa paenneiden ihmisten saamiin palveluihin ja majoitukseen EU-maissa.

EMN Suomi

2.12.2022

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n arvioiden mukaan 15.11.2022 mennessä yli 7,8 miljoonaa ihmistä on lähtenyt Ukrainasta sotaa pakoon, pääosin EU-naapurimaihin. EU-jäsenmaat ovat eri tavoin joutuneet ratkaisemaan miten järjestää välttämättömät palvelut tulijoille.

Euroopan muuttoliikeverkoston uusissa Inform-sarjan katsauksissa kartoitetaan sitä, minkälaisia palveluja ja käytännön asumisjärjestelyjä EU-maat ovat tahoillaan järjestäneet Ukrainasta sotaa paenneille sen jälkeen kun EU aktivoi tilapäisen suojelun direktiivin (2001/55/EC)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Ensimmäisessä informissa Access to services for beneficiaries of temporary protection tarkastellaan, millaista avustusta ja tukitoimia EMN-jäsenmailla on Ukrainasta sotaa paenneille tilapäistä suojelua saaneille. Yleisimmin palvelujen järjestäminen on liittynyt työllistymiseen, koulutukseen, lasten hoitoon ja terveyspalveluihin sekä kielikursseihin.

Toisessa informissa Arrangements for accommodation and housing for beneficiaries of temporary protection taas keskitytään majoituksen järjestämiseen Ukrainan sodan pakolaisille. Asumisjärjestelyt ovat olleet moninaisia. Jäsenmaat ovat majoittaneet ihmisiä yksityismajoituksessa, vastaanottokeskuksissa ja jopa hotelleissa tai hostelleissa.

Nämä ja kaikki muut julkaisumme löytyvät verkkosivujemme Julkaisut-sivulta.