Siirry sisältöön
Yhteystiedot

Blogit, Uutiset

EMN-blogiteksti Verohallinnon Harmaa talous & Talousrikollisuus-portaalissa

Luvaton työnteko näkyy yhä useammilla aloilla Suomessa

Silhouette of construction workers
Photo by Shivendu Shukla on Unsplash

Euroopan muuttoliikeverkoston Suomen yhteyspisteen uuden tutkimuksen ”Kolmansien maiden kansalaisten luvaton työnteko – Tilannekatsaus 2017-2022” pohjalta kirjoitettu blogiteksti on julkaistu Verohallinnon Harmaa talous & Talousrikollisuus-portaalissa.

Tuukka Lampi

13.2.2024

Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) uuden tutkimuksen mukaan työluparikkomuksia havaitaan kaiken kokoisissa sekä suomalaisten että ulkomaalaisten omistamissa yrityksissä. Luvatonta työntekoa tunnistetaan yhä erilaisemmilta aloilta ja tilannekuva päivittyy koko ajan. Osa toiminnasta on tahallista säännösten kiertämistä, mutta usein kyse on kuitenkin työnantajan tai työntekijän huolimattomuudesta tai tietämättömyydestä.

Haasteita luvattoman työn torjunnassa ovat olleet muun muassa monimutkaiset alihankintaketjut, alustatalous, tulkintaerot lainsäädännössä ja ulkomaalaisten työntekijöiden vaikea tavoittaminen. Suomessa on viime vuosina kuitenkin otettu merkittäviä edistysaskeleita luvattoman työn tekemisen torjunnassa. Kehitystä on tapahtunut etenkin viranomaisyhteistyössä, tiedottamisessa ja lainsäädännössä.

Lue lisää aiheesta Verohallinnon Harmaa talous & Talousrikollisuus-portaalista:

https://www.vero.fi/harmaa-talous-rikollisuus/torjunta/ajankohtaista/blogit/#luvatontyonteko(siirryt toiseen palveluun)

Euroopan muuttoliikeverkoston uusi tutkimus Kolmansien maiden kansalaisten luvaton työnteko: Tilannekatsaus 2017-2022 – Suomen kansallinen raportti löytyy osoitteesta https://emn.fi/julkaisut/(avautuu uuteen ikkunaan)